Niedobry witamin - które mogą być niebezpieczne?
Naukowcy sądzą, że zbyt niskie stężenie kwasu foliowego może prowadzić do powstawania zmian nowotworowych w obrębie jelita grubego, przełyku, żołądka, trzustki, szyjki macicy, jajnika i sutka.
Tę tezę potwierdzają badania. Pokazują one, że osoby, które przyjmowały 400 μg kwasu foliowego na dobę były aż o 30 proc. mniej narażone na rozwój raka jelita grubego. Wykazano również, że związek chroni szyjkę macicy przed tzw. dysplazją. To rodzaj patologii, który może przemienić się w zmiany o charakterze nowotworowym.
Trzeba mieć jednak świadomość, że zbyt wysokie stężenie kwasu foliowego jest równie niebezpieczne, co jego niedobór. Testy na zwierzętach przeprowadzone przez specjalistów z St. Michael’s Hospital w Kanadzie wykazały, że przyjmowanie dawki 2,5 razy większej niż zalecana może mieć związek z rozwojem raka piersi. Natomiast w czasopiśmie branżowym ukazał się artykuł, który sugeruje, że zbyt wysoki poziom witaminy B5 zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia raka płuc.
Niedobór witaminy D - czy ma związek z rozwojem raka?
Na to pytanie badacze nie potrafią udzielić odpowiedzi. Nie ma badań, które jednoznacznie potwierdziłby takie przypuszczenia. Pewne natomiast jest to, że u pacjentów onkologicznych często obserwuje się zbyt niskie stężenie tej witaminy.
Niektóre publikacje sugerują, że nadmiar witaminy D może być groźny i wykazywać działanie kancerogenne, np. podnosić ryzyko rozwoju raka prostaty czy piersi. Konieczne są jednak dalsze badania, które jednoznacznie ustalą, czy stężenie witaminy D w jakikolwiek sposób ma związek z powstawaniem zmian nowotworowych lub temu zapobiega.
Zobacz także: Wszystko, co trzeba wiedzieć o raku szyjki macicy
Źródło: abczdrowie.pl/alivia.org.pl