Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
menu
Polub nas na Facebooku

Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Westend61/Getty Images

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Jarmuż - dlaczego warto po niego sięgnąć? 

Jarmuż stanowi doskonałe źródło polifenoli. Związki te wzmacniają naczynia krwionośne, a także obniżają ciśnienie. W warzywie znajduje się także sporo błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. Potrzebują go m.in. kobiety w ciąży oraz osoby, które zmagają się z anemią

Po jarmuż warto sięgnąć również ze względu na bogactwo witamin. Zawiera witaminę K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Natomiast witamina A wzmacnia odporność, a także poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. 

Jarmuż jest bogaty w witaminę C, która poza wzmacnianiem odporności jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalczają one wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry, a także przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Warzywo dostarcza także witamin z grupy B, a w szczególności witaminę B6. Poprawia ona metabolizm, a także ma korzystny wpływ na działanie mózgu. 

Dlaczego warto jeść jarmuż? 

Warto dodać, że jarmuż wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawiera sporo żelaza, magnezu, wapnia oraz potasu. Dodatkowo obecne w nim substancje łagodzą stan zapalny. Pomagają również oczyścić organizm z toksyn. Wspomagają funkcjonowanie całego organizmu. 

Warzywo zawiera również luteinę, która chroni przez AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej

Zobacz wideo: Cudowne właściwości jarmużu

Dzień Dobry TVN 

Źródło: dziennik.pl  

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
5
Polecamy
Jakie warzywa są najzdrowsze?
Które zawierają najwięcej witamin?
Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin? Dzień Dobry TVN
20 najzdrowszych warzyw świata.
Co znalazło się na szczycie listy?
"To przypomina trochę rzodkiewkę"
20 najzdrowszych warzyw świata. Co znalazło się na szczycie listy? "To przypomina trochę rzodkiewkę" Dzień Dobry TVN
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa TVN zdrowie
Jarmuż ma więcej witaminy C niż cytryna!
Dlaczego każdy z nas powinien go jeść?
Jarmuż ma więcej witaminy C niż cytryna! Dlaczego każdy z nas powinien go jeść? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby